Tarta z masą mascarpone i truskawkami
Składniki na spód tarty:
– 200 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 3 łyżki cukru pudru
– 1 jajko
Mąkę i cukier wymieszać w misce (przesiewanie nie jest konieczne). Dodać dobrze schłodzone masło pokrojone w kostkę. przemieszać w rękach. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ponad 30 minut. Po tym czasie rozwałkować, przełożyć do blaszki na tartę i jeszcze raz wsadzić do lodówki.
Nastawić piekarnik na 190 stopni. Kiedy się nagrzeje, wyciągnąć ciasto z lodówki, przykryć folią aluminiową i obciążyć np. fasolą. Dobrze nakłuć je również widelcem. Wstawić do piekarnika na około 15 minut, po czym zdjąć folię z obciążeniem i dopiec jeszcze około 10 minut (do złotego koloru).
Po wyjęciu z piekarnika, ostudzić.
Masa:
– 330 ml śmietanki 30% (może być trochę więcej lub trochę mniej)
– 250 g erka mascarpone
– tabliczka białej czekolady
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia.
Ubić śmietankę na sztywno. Dodać serek mascarpone i czekoladę i zmiksować lub wymieszać łyżką do połączenia składników.
Na schłodzony spód wyłożyć masę. Udekorować umytymi i przekrojonymi na pół truskawkami lub według uznania. Dobrze jest owoce lekko wciskać w masę.
Smacznego!
Za przepis dziękujemy pani Michalinie Rydzewskiej 🙂