28 marca w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu odbyła się VI edycja konkursu kulinarnego „Kreatywny Kucharz”. Do udziału zaproszono uczniów szkół gastronomicznych województwa podkarpackiego i świętokrzyskiego. W konkursie uczestniczyli uczniowie ze szkół gastronomicznych z Rzeszowa, Stalowej Woli, Sandomierza, Krosna, Iwonicza, Iwonicza Zdroju i Tarnobrzega.
Prace uczniów oceniało jury w składzie: Marek Łukasiewicz – właściciel firmy GASTRO –TEAM oraz szef kuchni restauracji PATIO w Zamku Dzikowskim w Tarnobrzegu, Kamil Pindych- szef kuchni w „Dworze Dwikozy”, Piotr Zbyradowski- szef kuchni w restauracji Gawra w Lesku oraz Maciej Janczy –„Dwór Ordynata” w Stalowej Woli
Tematem przewodnim tegorocznych zmagań był „podkarpacki fusion”
Kuchnia fusion wymaga wiedzy, a także wyczucia oraz prawdziwego kunsztu. Liczne próby i błędy są wpisane w proces tworzenia tego typu dań, ponieważ smaki muszą nie tylko do siebie pasować, ale tworzyć nową, wyjątkową jakość. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z piersi kaczki oraz deseru, w którym wykorzystano mleko lub jego przetwory. Zmagania konkursowe trwały od godzin porannych. Komisja konkursowa, wyraziła podziw i uznanie dla uczniów za pomysłowość i oryginalność w komponowaniu smaków i barw przygotowanych dań.
Jury pod przewodnictwem pana Marka Łukasiewicza oceniło poziom konkursu jako bardzo wysoki. Laureatem pierwszego miejsce został Przemysław Hajduk z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu, który zaprezentował kaczkę sous-vide w pietruszkowym mchu z kompresowaną rzodkiewką oraz puree z maślanki w towarzystwie dyni, temperowanej czekolady oraz kawioru z granata, oraz biszkopt czekoladowy otulony kremem miodowo-serowym z agawą i sosem malinowym, mleczkiem pistacjowym, karmelem oraz espumą ze skórek zielonego jabłka i mięty.
Drugie miejsce zajęła Aleksandra Gładysz z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu, która przygotowała kaczkę na parze z botwinką i szparagami oraz maliny na ciepło podane z lodami z bazylią.
Na podium znalazł się też Paweł Fijałka z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju, prezentując filet z kaczki z kością podany z puree z groszku zielonego, tatarem z wątróbki i borowików, batatami i sosem jeżynowo-żurawinowym oraz serniczek miodowy w cynamonie, podany z sosem malinowym.
Sędziowie przyznali też wyróżnienia. Otrzymali je: Sabina Maternia z Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie, Karolina Żebracka z Zespołu Szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu i Arkadiusz Kupiec z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Stalowej Woli
Koordynatorkami konkursu były Agnieszka Domagała i Małgorzata Stefaniak.
Patronat merytoryczny nad konkursem sprawowało Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Rywalizacja odbyła się pod patronatem prezydenta Miasta Tarnobrzega Grzegorza Kiełba, który był fundatorem pucharów i nagród.