Miód z pasieki „Na ogrodzie” należącej do Wacława Piędla z Bielińca zdobył pierwsze miejsce podczas XVII Wojewódzkiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2017”. Nagroda ta upoważnia do ubiegania się o prestiżową „Perła 2018”, która przyznawana jest w trakcie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Konkurs odbył się w miejscowości Strzegociny koło Pilzna. Kapituła konkursowa, której przewodniczyła Izabela Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie przyznała nagrodę dla Wacława Piędla za miód z nawłoci.
– Roślina ta posiada żółtą barwę i porasta łąki, przez co uważana jest przez rolników za chwast. Miód, który z niej powstaje posiada jasnożółtą barwę i bardzo przyjemny zapach. Stosuje się go w leczeniu układu moczowego, dróg żółciowych oraz stawów, a także na przeziębienia i infekcje dróg oddechowych – wyjaśnia Piędel.
Przypomnijmy, że Wacław Piędel już raz otrzymał „Perłę”. W 2015 roku doceniono jego miód z facelii.
Kamila Brzezińska