Kuchnia Pomorza łączy w sobie wpływy kilku kulinarnych kultur, m. in. niemieckiej, ale też szwedzkiej, duńskiej, czy kresowej. Szczególnym powodzeniem cieszą się tu ryby. Od stuleci łowiono zarówno te morskie, jak i słodkowodne. Na pełnym morzu były to głównie połowy dorsza. Ryba ta – popularna i dziś – doskonale komponuje się z aromatycznym liściem laurowym, wyrazistym czosnkiem i wysokiej jakości makaronem. Dlatego do radosnego świętowania Światowego Dnia Makaronu na pewno chętnie przyłączą się także smakosze nadmorskich przysmaków.
Makaron spaghetti z dorszem, liściem laurowym, czosnkiem i pomidorami
POTRZEBUJESZ:
⦁ Makaron spaghetti 1 opakowanie
⦁ filet z dorsza 500g
⦁ czosnek 2 ząbki
⦁ cytryna 1 sztuka
⦁ natka pietruszki do podania
⦁ pomidory krojone 800g
⦁ ocet jabłkowy 20ml
⦁ olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki
⦁ masło 30g
⦁ liście laurowe 8 sztuk
⦁ sól i pieprz do smaku
DO DZIEŁA!
⦁ Na pierwszy ogień…
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.
2. W międzyczasie…
Liście laurowe i posiekany czosnek przesmaż delikatnie na maśle. Dodaj pomidory, ocet, sól i pieprz. Gotuj ok. 20 minut. Dodaj rybę i gotuj przez kolejne ok. 5 minut, aż ryba rozpadnie się na płatki.
3. To już prawie meta!
Wymieszaj sos rybny z makaronem, dodaj olej rzepakowy i wodę z gotowania makaronu, jeśli danie jest zbyt gęste. Podawaj posypane natką pietruszki.
Brawo! Zaproś bliskich do stołu. Niech też spróbują nadmorskiego przysmaku.