Pasieki „Na Ogrodzie Małgorzata Sudoł – Wacław Piędel” i „Huciański Miodek Józef Ładosz z Huty Starej” zostały doceniona w konkursie wojewódzkim. Nagrodzono ich za miód spadziowy, gryczany, nalewki z dzikiej róży i korzenną.
„Wczoraj, dziś i jutro pszczelarstwa na Podkarpaciu” to hasło przewodnie tegorocznego XIX Podkarpackiego Święto Miodu, które zorganizowano 21 września w Rzeszowie. Odbyło się kilka wykładów o tematyce pszczelarskiej, można było zakupić sprzęt pszczelarski i produkty pszczele.
W ramach wydarzenia odbyły się też konkursy, w których udział wzięli również pszczelarze z Regionalnego Koła Pszczelarskiego BARĆ w Bielińcu. Pasieka „Na Ogrodzie Małgorzata Sudoł – Wacław Piędel” w konkursie „Producenci nalewek miodowych” zajęła III miejsce za nalewkę „Dzika róża z miodem” oraz wyróżnienie za nalewkę „Korzenna miodówka”. Otrzymali także wyróżnienie w konkursie „Który miód najlepiej smakuje w ocenie konsumentów” za miód spadziowy. Wyróżnienie dostał także pasieka „Huciański Miodek Józef Ładosz” z Huty Starej za miód gryczany. Ona też zdobyła I miejsce w konkursie „Najlepsza Pasieka”.
W tym samym dniu w Rzeszowie odbył się Festiwal Karpaty na widelcu. Podczas festiwalu przeprowadzono konkurs na „Najlepszy Smak Regionu 2024”. Kapituła konkursowa wraz z przewodniczącym Robertem Makłowiczem przyznała tytuł „Najlepszy Smak Regionu 2024” w kategorii napoje „Pasiece na Ogrodzie” za nalewkę korzenną miodówkę.