• Kontakt
  • O nas
piątek, 22 września, 2023
Sztafeta.pl - wiadomości z miast Stalowa Wola i Nisko
No Result
View All Result
  • Wiadomości
  • Stalowa Wola
  • Nisko
  • Sport
  • Kultura
  • Porady
  • Księgarnia
  • Ogłoszenia
  • Nekrologi
  • E-wydanie
Sztafeta.pl
No Result
View All Result
Strona Główna Wiadomości
Artykuł sponsorowany

Zamek w Baranowie Sandomierskim – tu warto bywać

Tygodnik SZTAFETA Dodane przez: Tygodnik SZTAFETA
31 sierpnia 2023
w Wiadomości
0
Podczas niektórych imprez organizowanych na Zamku można poczuć ducha dawnych czasów

Podczas niektórych imprez organizowanych na Zamku można poczuć ducha dawnych czasów

Share on FacebookShare on Twitter

Piękna architektura, klimatyczny park, smaczne jedzenie i ciekawa oferta kulturalna. Do tego łatwy dojazd i parking, czy może być lepsze miejsce na wypoczynek lub zorganizowanie rodzinnej imprezy?

Renesans był czasem w kulturze europejskiej, gdy nastąpiło odrodzenie sztuk i nauk. Ten francuski wyraz znaczy tyle co… odrodzenie właśnie, stąd polska nazwa tego okresu. Jakże pasuje to do działań prowadzonych obecnie na Zamku w Baranowie. Obiekt będący perłą polskiego renesansu odrodził się i ponownie służy ludziom oraz sztuce. I to sztuce bardzo różnorodnej, od muzyki po malarstwo, nie pomijając sztuki kulinarnej.

Zamek w Baranowie Sandomierskim – tu warto bywać Sztafeta.pl
Kamila Piech, wiceprezes Fundacji Pro Arte et Historia

– Zamek oferował w sezonie bogatą ofertę kulturalną: koncerty, festiwale, spotkania patriotyczne z młodzieżą, kino plenerowe, wystawy stałe i czasowe w Muzeum. Działalność kulturalna i muzealna jest fundamentalnym i najważniejszym obszarem działalności Zespołu Zamkowo-Parkowego w Baranowie Sandomierskim – mówi Kamila Piech, wiceprezes Fundacji Pro Arte et Historia, zarządzającej Zamkiem w imieniu Agencji Rozwoju Przemysłu właściciela obiektu. – Uczestniczyliśmy w wielu wydarzeniach mocno związanych z reginem, na przykład w organizowanym przez Marszałka Województwa Podkarpackiego Festiwalu Kultury Lasowiackiej. W tym roku już po raz trzeci Zamek przyłączył się do festiwalu. Gościł wtedy u nas Karol Okrasa, który gotował na żywo, częstował, prowadził warsztaty kulinarne. Odbył się konkurs na danie regionalne dla stowarzyszeń.

W Festiwalu uczestniczyło kilka tysięcy osób w różnym wieku. – Imprezy związane tematycznie z regionem cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem, przychodzi na nie mnóstwo osób. W naszym Zamku my stawiamy na produkty regionalne, promujemy w ten sposób nie tylko region, ale także wyroby wytwarzane przez lokalnych artystów – wyjaśnia Kamila Piech.

Regionalizm nas wyróżnia

– Gościmy osoby z różnych stron świata, oni uwielbiają tą lokalną sztukę. To jest coś, co wyróżnia dane miejsce – opowiada szefowa Zamku.

Na terenie Zamku działa sklepik z lokalnym rękodziełem oraz restauracja serwująca dania kuchni lasowiackiej i zamkowej. Jak wiadomo, jedną z najpopularniejszych i zarazem najskuteczniejszych form promocji regionu jest właśnie jedzenie, zwłaszcza gdy dobrze smakuje. A gdy jeszcze możemy go pokosztować w pięknym otoczeniu, wrażenia zostają na długo w pamięci. Na co szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę w menu?

– Nasza kuchnia serwuje doskonałe gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami, tak zwane chopcie lasowiackie. To typowo regionalny produkt, którego przepis pochodzi od Zespołu Obrzędowego Lasowiaczki, jeszcze od Babci Hani. Poleca go sam mistrz kuchni Karol Okrasa. Mamy też zupę grzybową „Szlachciankę”, dania nawiązujące do lasów – z dziczyzny – zachęca Kamila Piech.

Musimy pamiętać, że Zamek działa na styku kultury dworskiej i ludowej, tu te dwie kultury się łączą i przenikają, i na talerzu też to można zobaczyć. Z kuchni dworskiej warte skosztowania są pierożki z kaczki. A z dań typowo regionalnych – pierożki karpackie, czyli z kapustą i serem, o ciekawym, lekko słodkim smaku.
Kuchnia zamkowa może pochwalić się własnymi wypiekami. – Mamy swoje pieczywo, swoje chlebki, bułeczki, ciasta, słodkości. Nasza cukiernia pracuje pełną parą. Także inne rzeczy serwowane naszym gościom są wyrobem naszych kucharzy: pyszne wędliny, podpiekane, duszone, wędzone. To wszystko jest w menu zamkowej restauracji, zapraszamy – mówi wiceprezes Fundacji Pro Arte et Historia.

Zamek dla każdego

Zarządzający Zamkiem chcą, aby obiekt był dostępny dla każdego, niezależnie od wieku. W sezonie prowadzone były nawet kolonie dla dzieci, których przyjechała tu prawie setka z całej Polski. W sumie wszystkich gości przewinęło się kilkadziesiąt tysięcy. Tylko w festiwalu z Okrasą uczestniczyło około dwóch tysięcy osób.

– Marzy mi się żeby ten Zamek żył, żeby był zawsze otwarty dla ludzi, to jest nasz polski zabytek, nasza kultura, nasza historia – słyszymy od pani Piech. – Otwieramy się na młodzież i dzieci. Od kilku miesięcy wspólnie z pracownikami, prowadzimy projekt „Młodzi artyści na Zamku”. Zapraszamy utalentowaną młodzież z regionu, aby u nas zaprezentowała swoje zdolności. Gościliśmy na przykład niedawno młodych artystów ze Stalowej Woli – Wiktora Czulińskiego ze Szkoły Muzycznej, który gra na akordeonie i Mateusza Cetnarskiego, najmłodszego w Polsce autora książek fantasy. Staram się wspierać utalentowaną młodzież, dajemy im możliwość pokazania się, promujemy ich – wyjaśnia Piech.

Inwestycje są niezbędne

Na terenie zabytkowego obiektu cały czas prowadzone są różnego rodzaju inwestycje. Wszystko uzgadniane jest z konserwatorem zabytków. Obecnie zakończyły się prace przy drodze i chodnikach na terenie zespołu parkowo-zamkowego, w miejsce wysłużonego asfaltu ułożono kostkę. Prace za ponad dwa miliony złotych sfinansowała ARP, właściciel kompleksu.

– Bardzo chciałabym żeby udało się jeszcze wyremontować tarasy zamkowe i obie fontanny, wschodnią i zachodnią. Przy nowej drodze, nowych murkach bastionowych, nowym dziedzińcu przed Zamkiem, one bardzo odbiegają wizerunkowo. Projekty są zrobione, teraz liczymy, że właściciel przewidzi środki na realizację w przyszłorocznym budżecie. To są bardzo poważne inwestycje, wymagają kompleksowej przebudowy. W mojej ocenie to jest najpilniejsze, później oświetlenie parkowe. Planów mam mnóstwo. O takie obiekty trzeba dbać, inwestować w wizerunek, remontować. Ale jestem też bardzo dumna z tego co już udało się zrobić – podsumowuje Kamila Piech, kierująca obiektem.

Koncert z piosenkami Wodeckiego

Do zamku warto przyjechać już w najbliższą niedzielę, bo tego wydarzenia nie wolno przegapić.Zamek w Baranowie Sandomierskim – tu warto bywać Sztafeta.pl
3 września o godz. 15 odbędzie się tu niezwykły koncert. Soliści Karolina Leszko i Daniel Cebula-Orynicz zaśpiewają piosenki Zbigniewa Wodeckiego. Artystom towarzyszyć będzie Orkiestra Symfoniczna Filharmonii Podkarpackiej pod dyrekcją Sławomira Chrzanowskiego.

Koncert „Zacznij od Bacha” odbędzie się na nowym dziedzińcu przed Zamkiem. To wyjątkowa propozycja na niedzielne popołudnie. Utwory Wodeckiego zna kilka pokoleń Polaków i ciągle są popularne. Artysta odszedł z tego świata zbyt szybko, ale jego piosenki nadal dostarczają nam wielu wzruszeń.
Pomysłodawcą i organizatorem koncertu jest Fundacja Pro Arte et Historia.
Co ważne – wstęp na koncert jest bezpłatny.
(it)

Tagi: news
Tygodnik SZTAFETA

Tygodnik SZTAFETA

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

POLECANE

Rudnik nad Sanem. W niedzielę “Moto-Ziemniak”

Rudnik nad Sanem. W niedzielę “Moto-Ziemniak”

22 września 2023
Nie było chętnych na remont Parkowej

Drugie podejście do ulicy Parkowej

22 września 2023

PROPONOWANE

Rudnik nad Sanem. W niedzielę “Moto-Ziemniak”
Wiadomości

Rudnik nad Sanem. W niedzielę “Moto-Ziemniak”

22 września 2023
Nie było chętnych na remont Parkowej
Stalowa Wola

Drugie podejście do ulicy Parkowej

22 września 2023
Poświęcenie i nadanie nowego wozu dla OSP Pysznica
Wiadomości

Poświęcenie i nadanie nowego wozu dla OSP Pysznica

22 września 2023
Festyn w Chwałowicach
Wiadomości

Festyn w Chwałowicach

22 września 2023
Przedszkolaki miały swoje święto
Wiadomości

Przedszkolaki miały swoje święto

22 września 2023
81. rocznica pacyfikacji wsi Kochany
Wiadomości

81. rocznica pacyfikacji wsi Kochany

22 września 2023
Facebook Twitter Youtube Instagram

Wydawnictwo Sztafeta działa od 1992 r. Zostało powołane do wydawania lokalnej gazety, a obecnie jest jedną z największych i najstarszych oficyn wydawniczych na Podkarpaciu.

  • O nas
  • Kontakt
  • Ogłoszenia
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Praca Stalowa Wola
  • Dodaj ofertę pracy

NEWSLETTER

Copyright 2023 © SZTAFETA. Wszystkie prawa zastrzeżone. |Archiwalna wersja strony | RODO | Realizacja Wirtualny Marketing

No Result
View All Result
  • Wiadomości
  • Stalowa Wola
  • Nisko
  • Sport
  • Kultura
  • Porady
  • Księgarnia
  • Ogłoszenia
  • Nekrologi
  • E-wydanie

Copyright 2023 © SZTAFETA. Wszystkie prawa zastrzeżone. |Archiwalna wersja strony | RODO | Realizacja Wirtualny Marketing

Używamy ciasteczek (cookies) na naszej stronie, aby Twoje doświadczenia w jej przeglądaniu były lepsze. Kliknij akceptuj, aby zaakceptować ustawienia.
Akceptuj
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT