III edycja Festiwalu Kultury Lasowiackiej w Rudniku nad Sanem, który odbył się 23 lipca na Rynku miejskim stanowił połączenie kultury lasowiackiej z tradycją wikliniarstwa i twórczością ludową.
Głównymi założeniami wydarzenia było wyeksponowanie dziedzictwa regionu by zapobiec jego zapomnieniu oraz przybliżenie mieszkańcom kultury, z której się wywodzą.
W ramach festiwalu mieszkańcy gminy oraz goście poznali historię Lasowiaków oraz usłyszeli legendę o „Lasowiackim Sercu”. Wystawa tradycyjnych strojów ludowych powiązana była z opowieściami na temat zwyczajów i obrzędów Lasowiaków a wyodrębniona część warsztatowa, pozwoliła na naukę wyszywania haftu lasowiackiego oraz ozdabianie bawełnianych toreb tradycyjnym wzorem w kształcie serca. Uczestnicy mieli również szansę uformować pod okiem artystów-rzeźbiarzy własne gliniane naczynia oraz wiklinowe formy.
Mając na uwadze nieustanne pielęgnowanie i promowanie lokalnej tradycji wikliniarstwa Przedszkolaki pokazały jak wygląda wiklinowa moda, a na sztalugach przy scenie można było oglądać obrazy autorstwa Pauliny Kary, przedstawiające wiklinowe formy artystyczne oraz pokaz tradycyjnego wyplatania.
Aby lepiej poznać receptury i smaki kuchni lasowiackiej odbył się pokaz kulinarny, gdzie pod kierunkiem Jerzego Nogala i z aktywnym udziałem widowni przygotowano kapustę źmiocano, leniwe kacapoły z serem i jagłami oraz deser z kaszy jaglanej twarogu i jagód. Również prezentacja lokalnych produktów i potraw przygotowanych przez regionalne Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich zadowoliła kubki smakowe częstujących się kruszonką lasowiacką, kacapołami, proziakami czy kopytkami. Na Rynku zaprezentowały się stoiska m.in. z miodem i wyrobami pszczelarskimi, malarstwem i rękodziełem wykonanym przez lokalnych twórców i rzemieślników, które pozwoliły uczestnikom dostrzec i docenić zasoby oraz piękno regionu.
Nie zabrakło także występów zespołów kultywujących i rozsławiających tradycyjne lasowiackie brzmienie i tańce.