• Kontakt
  • O nas
niedziela, 1 października, 2023
Sztafeta.pl - wiadomości z miast Stalowa Wola i Nisko
No Result
View All Result
  • Wiadomości
  • Stalowa Wola
  • Nisko
  • Sport
  • Kultura
  • Porady
  • Księgarnia
  • Ogłoszenia
  • Nekrologi
  • E-wydanie
Sztafeta.pl
No Result
View All Result
Strona Główna Wiadomości

Grupa Żywiec zamyka browar w Leżajsku!

Czy to koniec piwowarskiego rozdziału w dziejach miasta i gminy?

Stanisław Chudy Dodane przez: Stanisław Chudy
19 lutego 2023
w Wiadomości
0
Czy po ponad 45 latach działalności Browar Leżajsk zostanie ostatecznie zamknięty?

Czy po ponad 45 latach działalności Browar Leżajsk zostanie ostatecznie zamknięty?

Share on FacebookShare on Twitter

W czerwcu 2023 r. jeden ze współczesnych symboli Leżajska ma przejść do historii. Znany kiedyś, nawet w Ameryce i Kanadzie, regionalny browar zostanie zamknięty. Protestują związki zawodowe, lokalne władze i podkarpaccy parlamentarzyści, a wójt gminy Leżajsk chce przejąć browar i utrzymać produkcję piwa. Ale jego właściciel nie chce wpuścić tu konkurencji, zapewnia też, że marka Leżajsk pozostanie na rynku.

Grupa Piwowarska Żywiec SA (wchodzi w skład holenderskiego koncernu Heineken), do której od 1999 r. należy zakład w Leżajsku, ogłosiła właśnie reorganizację swojej produkcji w Polsce, a jej „ofiarą” padł najbardziej renomowany na Podkarpaciu i ceniony także daleko poza jego granicami Browar Leżajsk, a zarazem znana ogólnopolska marka piwa.

Obecnie zakład zatrudnia 103 pracowników, a łącznie z kooperującymi firmami jest to ok. 400 osób. Jego zdolności produkcyjne sięgają 1,4 mln hektolitrów piwa rocznie, w 2021 r. uwarzył 800 tys. hektolitrów.

Przejść przez ten trudny czas

– Decyzja o zamiarze zakończenia produkcji w Browarze Leżajsk została podjęta po dogłębnej analizie i jest częścią transformacji w kierunku silnego, zrównoważonego i odpornego na przyszłość łańcucha dostaw. Zdaję sobie sprawę z tego, że to jest trudny moment dla naszych pracowników i społeczności w Leżajsku — powiedział Simon Amor, prezes zarządu Grupy Żywiec.

Zastrzegł się jednak, że marka Leżajsk pozostanie w jej handlowej ofercie, a piwo to będzie produkowane w innych browarach Grupy. Tym samym warzenie wszystkich piw skoncentrowane zostanie w jej czterech pozostałych zakładach: w Żywcu, Elblągu, Namysłowie i Warce.

Prezes Amor zapewnił też, iż „najważniejszym priorytetem” jest teraz zapewnienie jak najlepszego wsparcia dla pracowników Browaru Leżajsk.

– Będziemy prowadzić dialog ze związkami zawodowymi, aby stworzyć właściwe programy, które pomogą pracownikom przejść przez ten trudny czas — podkreślił.

Grupa Żywiec zamyka browar w Leżajsku! Sztafeta.pl
Linia do rozlewania piwa do puszek w leżajskim browarze

Nie ma powodów ekonomicznych

Przeciwko zamknięciu browaru stanowczo protestują wszystkie związki zawodowe działające w Grupie Żywiec (7 organizacji), załoga, lokalne władze samorządowe, wojewoda, podkarpaccy parlamentarzyści i europosłowie. Decyzja poruszyła też mieszkańców Leżajska, dla których browar to jedna z wizytówek miasta.

„Oni celowo chcą browar zlikwidować, żeby nie było konkurencji”, „Tak się kończy »wąchanie« z koncernem” – to tylko niektóre z wielu internetowych komentarzy.

– Nasz browar ma w Grupie Żywiec najlepsze wyniki w Polsce i w Europie. Nie przynosimy strat, tylko zyski. Powody ekonomiczne nie są uzasadnione – twierdzi Jan Hałaś, przewodniczący związku zawodowego „Solidarność” w leżajskim browarze.

A Krzysztof Sobejko, wójt gminy Leżajsk (to na jej terenie, w Starym Mieście, znajduje się większa część browaru, pozostała w samym Leżajsku), złożył na Facebooku propozycję Grupie Żywiec: – Gmina Leżajsk jest zainteresowana przejęciem Browaru Leżajsk i dalszym jego funkcjonowaniem. Zdecydowanie sprzeciwiamy się jego likwidacji – napisał wójt.

Wszystko, tylko nie piwo

Jak mówi lokalnej prasie „Są zainteresowane inne firmy z branży browarniczej, aby inwestować w miejscu zlikwidowanego browaru. Problem w tym, że Grupa Żywiec gotowa jest odsprzedać zakład, ale z klauzulą, iż nie może być w nim wyprodukowana choćby jedna butelka piwa”.

– Grupa Żywiec jakiś czas temu sprzedała browar Braniewo innej firmie z branży piwowarskiej, więc podobnie można postąpić i z Leżajskiem. Potrzeba tylko dobrej woli – dodaje wójt Sobejko. Zamierza też interweniować nawet u ambasadora Holandii w Polsce, ponieważ – jak już wspomnieliśmy – właścicielem Grupy Żywiec jest pochodzący z tego kraju koncern Heineken.

Ale Magdalena Brzezińska, dyrektor ds. korporacyjnych Grupy Żywiec, nie pozostawia w tej sprawie złudzeń: – Jeżeli zakład zostanie zamknięty, to majątek może zostać sprzedany pod inną działalność. Nie planujemy sprzedawać go konkurencji pod działalność piwowarską – mówi.

10 lutego rozpoczęły się rozmowy władz Grupy Żywiec ze związkami zawodowymi w sprawie zamknięcia z końcem czerwca br. browaru w Leżajsku. Pracownicy mają otrzymać miesięczne wypowiedzenia.

Gul, gul, gul – leżajski full

Browar Leżajsk wybudowano w latach 1972-1977, produkcję rozpoczął 2 stycznia 1978 roku, a jego moce wytwórcze sięgały wtedy 600 tys. hektolitrów piwa rocznie. O lokalizacji browaru pod Leżajskiem zadecydowała dostępność w okolicy złóż wody oligoceńskiej, która bez konieczności uzdatniania nadawała się do warzenia piwa. Teraz jest to też jeden z argumentów przeciwko przeniesieniu produkcji leżajskich piw do innych browarów Grupy Żywiec.

W 1992 r. browar wszedł w skład Zakładów Piwowarskich w Leżajsku, które jako jednoosobowa spółka Skarbu Państwa obejmowały również browary w Łańcucie, Janowie Lubelskim, Zaczerniu oraz wytwórnię pepsi coli w Leżajsku. W 1997 roku Zakłady sprywatyzowano, sprzedając przedsiębiorstwu Towarzystwo Akcyjne Browary Polskie S.A. W 1998 r. większościowym udziałowcem browaru została spółka Brewpole B.V, a rok później przejął go holenderski koncern Heineken.

W początkowym okresie działalności browaru największą popularnością cieszyły się piwa Gold i Kristall, a część ich produkcji eksportowano do USA i Kanady. Wzięcie u piwoszy miał później także Mocny Leżajsk z charakterystyczną, czarną etykietą na butelce (potem w czarnej puszce), popularny był też tzw. Leżajsk czerwony i niebieski (od koloru etykiet czy puszek).

Z kolei pod koniec lat 80. XX wieku, wśród młodzieżowych subkultur w Polsce modne było piwo Leżajsk Full, rozsławionego w 1987 r. na festiwalu rockowym w Jarocinie przez zespół Wańka Wstańka & The Ludojades, śpiewający tak: – Najlepsze piwo to leżajski full, gul, gul, gul – gul gul gul. Takiego piwa nie pił nawet król, gul, gul, gul – leżajski full. Utwór ten oparty był na melodii najpopularniejszej na świecie peruwiańskiej pieśni „El cóndor pasa”.

W listopadzie 2002 r. produkcja piwa przekroczyła w Leżajsku magiczną granicę 1 mln hektolitrów rocznie, w 2006 r. padł kolejny rekord – 2 mln hektolitrów, a rok wcześniej ruszyła linia rozlewająca piwo do puszek (napełniała 22 tysiące sztuk na godzinę). Przez lata swej działalności browar zdobył liczne nagrody, wyróżnienia i certyfikaty, był też sponsorem i darczyńcą wielu lokalnych imprez i organizacji.


Tak to robili w browarze

W lipcu 1995 r. „Sztafeta” odwiedziła zakład w Leżajsku i prześledziła tu cały proces warzenia piwa, opisując to wszystko w tekście pt. „Jak to się robi w browarze”.

W Leżajsku piwo produkowano wtedy dwoma metodami: tradycyjną, z oddzielną fermentacją i leżakowaniem oraz szybszym sposobem, przy wykorzystaniu ośmiu ogromnych, zainstalowanych w 1993 r. tankofermentatorów (po 200 tys. litrów każdy). Tam fermentacja i leżakowanie odbywało się jednocześnie. Na tej nowoczesnej linii nie było czuć żadnych piwnych zapachów, od razu wyczuwalnych przy klasycznej metodzie, gdzie w użyciu były kadzie osadowe, potem zbiorniki fermentacyjne o pojemności 650 hektolitrów każdy (tu dodawane były drożdże) i 100-hektolitrowe zbiorniki do leżakowania – tu piwo uzyskiwało właściwy smak, aromat i bukiet. A piwa eksportowane przez browar w latach 80. musiały leżakować nawet 3 miesiące.

Początek całego procesu produkcji był jednak wspólny dla obu metod: Warzelnia, gdzie w betonowych silosach słód jęczmienny zacierano z wodą, otrzymując tzw. brzeczkę; następnie kadzie filtracyjne, a potem kotły warzelne, gdzie brzeczkę gotowano i doprawiano chmielem.

– Drożdże, technika i technologia oraz woda i oczywiście załoga – w tym, według oprowadzającego nas po leżajskim browarze, ówczesnego wiceprezesa spółki Waldemara Bilicza, kryła się tajemnica warzenia dobrego piwa. – Dobre piwo ma pod światło swoją iskrę, jak to mawiamy w branży piwowarskiej – dodał. I z zegarkiem w ręku demonstrował trwałość piany „niebieskiego” Leżajska – opadała ponad 7 minut.

W browarze piwo rozlewano wtedy do butelek i metalowych kegów (30- i 50-litrowych beczek), nie było jeszcze puszek. Hałas na czterech liniach był niemiłosierny. W godzinę napełniały 72 tys. butelek.

 


Królewskie początki

Przywilej budowy browaru nadał Leżajskowi król Zygmunt I Stary w 1525 r., jednocześnie zakazując warzenia piwa i innych trunków w odległości mniejszej niż mila od granic miasta.

Piwo z browaru szybko zyskało sławę w okolicy. Swój wyśmienity smak zawdzięczało znakomitym wodom głębinowym oraz najlepszym gatunkom jęczmienia i pszenicy, wykorzystywanym do jego warzenia. Ale także − mistrzostwu lokalnych piwowarów i oświeconym wpływom zakonników z klasztoru Bernardynów, który powstał nieopodal leżajskiego browaru po tym, gdy − jak głosi legenda − browarnikowi Tomaszowi Michałkowi objawiła się Matka Boska.

To za radą braci zakonnych zaczęto np. − wzorem najlepszych europejskich browarów − do gotującej się brzeczki dodawać gałkę muszkatołową, korę dębową, piołun i kminek. Podnosiło to walory smakowe leżajskiego piwa i zwiększało jego trwałość.

Tagi: news
Stanisław Chudy

Stanisław Chudy

Dziennikarz Tygodnika „Sztafeta” Kontakt: chudy.sztafeta@gmail.com Tel. 509 387 013

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

POLECANE

Potrzeba przełomu!

Potrzeba przełomu!

30 września 2023
Kto wystartuje do Sejmu

Co tam w polityce? Panie!

30 września 2023

PROPONOWANE

Międzyszkolny Challenge – rodzinne rowerowe wakacje
Wiadomości

Międzyszkolny Challenge – rodzinne rowerowe wakacje

30 września 2023
Korespondencyjnie i przez pełnomocnika
Wiadomości

Korespondencyjnie i przez pełnomocnika

30 września 2023
Potrzeba przełomu!
Historia

Potrzeba przełomu!

30 września 2023
Kto wystartuje do Sejmu
Wiadomości

Co tam w polityce? Panie!

30 września 2023
Malicki: skromny człowiek, zawsze za załogą
Stalowa Wola

Malicki: skromny człowiek, zawsze za załogą

30 września 2023
Nisko. Pasjonaci są wśród nas
Kultura

Nisko. Pasjonaci są wśród nas

30 września 2023
Facebook Twitter Youtube Instagram

Wydawnictwo Sztafeta działa od 1992 r. Zostało powołane do wydawania lokalnej gazety, a obecnie jest jedną z największych i najstarszych oficyn wydawniczych na Podkarpaciu.

  • O nas
  • Kontakt
  • Ogłoszenia
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Praca Stalowa Wola
  • Dodaj ofertę pracy

NEWSLETTER

Copyright 2023 © SZTAFETA. Wszystkie prawa zastrzeżone. |Archiwalna wersja strony | RODO | Realizacja Wirtualny Marketing

No Result
View All Result
  • Wiadomości
  • Stalowa Wola
  • Nisko
  • Sport
  • Kultura
  • Porady
  • Księgarnia
  • Ogłoszenia
  • Nekrologi
  • E-wydanie

Copyright 2023 © SZTAFETA. Wszystkie prawa zastrzeżone. |Archiwalna wersja strony | RODO | Realizacja Wirtualny Marketing

Używamy ciasteczek (cookies) na naszej stronie, aby Twoje doświadczenia w jej przeglądaniu były lepsze. Kliknij akceptuj, aby zaakceptować ustawienia.
Akceptuj
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT