0.0 / 5
21 grudnia 2022

Mówili o tym, jak jadano oraz jak dbano o higienę w XIX wieku

REKLAMA
W piątek, 16 grudnia w Niżańskim Centrum Historii i Tradycji odbyło się drugie spotkanie poświęcone XIX stuleciu z cyklu „Romantyzm, czyli inna nowoczesność. Swoją wiedzą na temat kuchni i higieny w XIX wieku, które były tematem wykładu pod hasłem „Ogniem i wodą” podzielili się Tomasz Żbik oraz Marcin Folta.
- Ostatnie spotkanie dotyczyło zmian, jakie nastąpiły w Europie, ale zmian raczej duchowych. Rewolucja Francuska doprowadziła do powstania społeczeństwa obywatelskiego, do utworzenia się nowoczesnych narodów. Wszystko to, zmieniło całkowicie sposób myślenia. Ale dzisiaj zajmiemy się ciałem – rozpoczął spotkanie Tomasz Żbik. W trakcie wykładu prelegenci opowiedzieli między innymi o tym, jaki wpływ na XIX-wieczną kuchnię europejską miała Francja i jej kultura. Również i w Polsce przepisy kuchni francuskiej przyjęły się na stałe. Jak się okazuje, wiele polskich, znanych nam dań, to tak naprawdę odpowiedniki pochodzące z różnych zakątków Europy. Ponadto słuchacze mogli dowiedzieć się, jak i co jadał, a także co pijał Napoleon. Dalszą część spotkania poświęcono higienie. - W XIX wieku higiena rozwija się jako samodzielna nauka. Swoją nazwę, stworzoną właśnie w XIX wieku, wywodzi od imienia Hygei (Hygiei), córki Asklepiosa — greckiego boga sztuki lekarskiej. Na jej rozwój wpłynęło kilka czynników. Higiena rozwijała się także na ziemiach polskich. Udział w tym miało wielu polskich uczonych. W pierwszej kolejności wymienić należy Odo Bujwida (1857—1942). Był on uczniem i współpracownikiem Pasteura i Kocha. Został pierwszym profesorem higieny w Krakowie. On też jako jeden z pierwszych wprowadził bakteriologię do Polski. Innym wybitnym polskim naukowcem, mającym wpływ na rozwój higieny, był Jan Danysz (1860—1928). W wieku 19 lat wyemigrował do Paryża. Droga kariery zaprowadziła go na stanowisko kierownika oddziału w Instytucie Pasteura. Był bakteriologiem i immunologiem – mówił Marcin Folta. Na koniec, w związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia, prelegenci opisali XIX-wieczne zwyczaje wigilijne. Kolejny wykład odbędzie się 20 stycznia pod hasłem: „Trzej wieszcze i ktoś jeszcze. Mickiewicz, Słowacki, Krasiński. Kapłani tożsamości narodowej”. Również poprowadzą go Marcin Folta wraz z Tomaszem Żbikiem.
Oceń artykuł: 
Aktualna ocena:  0.0

Udostępnij artykuł:

Oceń artykuł: 
Aktualna ocena:  0.0

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Wpisz nazwę użytkownika
Wpisz treść wiadomości
REKLAMA
logo logo

Sztafeta w nowej odsłonie – szybkie newsy, lokalne historie i wszystko, czym żyje Stalowa. Zawsze na bieżąco, zawsze po sąsiedzku.

Mieięcznik Sztafeta

Dołącz do stałych czytelników

Kliknij i dowiedz się jak możesz zamówić stałą prenumeratę naszej gazety!

Zamów prenumeratę

Wydawnictwo Sztafeta Sp. z o.o.

Al. Jana Pawła II 25A/1010
37-450 Stalowa Wola

15 810 94 00 (Redakcja)

redakcja@sztafeta.pl

Twój koszyk

{{ formatPrice(item.price) }} zł
Suma: {{cart.total}} {{cart.currency=='PLN'?'zł':''}}
Realizuj zamówienie
Nie masz żadnych produktów w koszyku. Przejdź do sklepu