Radosław Dziubek został wybrany nowym Starszym Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców w Stalowej Woli. Stanowisko to było nieobsadzone od października 2021 r., gdy zmarł długoletni Starszy, Antoni Kłosowski.
Wyboru dokonało 21 czerwca Walne Zebranie Członków stalowowolskiego Cechu. Dziubek był jedynym kandydatem i dostał jednomyślne poparcie uczestników zebrania (32 głosy).
46-letni Radosław Dziubek jest piekarzem w drugim pokoleniu (jego ojciec, Henryk, w 1988 r. założył piekarnię w Stalowej Woli). Jest mistrzem piekarnictwa i technologiem żywności.
– Nie urodziłem się w piekarni, ale prawie – mówi półżartem, gdy pytamy go o zawodowe doświadczenie.
Za najważniejsze zadanie jako Starszego Cechu uważa konsolidację i aktywizację środowiska rzemieślniczego w Stalowej Woli, a także pomoc najmniejszym zakładom, którym w tak trudnych biznesowo czasach, zwykle jest najtrudniej.
Walne wybrało też m.in. nowy zarząd Cechu. Obecnie tworzą go: Maria Byzdra, Marzena Surowaniec, Krzysztof Tabor, Katarzyna Maślach (dotychczasowi członkowie), Antoni Kozłowski i Aneta Kocój (nowi członkowie).