Podobnie jak przez Bożym Narodzeniem, tak i teraz tuż przez Wielkanocą, Sztafeta zaprasza swoich czytelników do swojego stołu. Przepisy na świąteczne potrawy i słodkości przygotowała nasza redakcyjna koleżanka Anna Dryka.
Babka świąteczna
Składniki:
5 jajek,
1 szkl. cukru kryształu,
1/2 szkl. Oleju,
1 cytryna,
1 laska wanilii/cukier waniliowy,
1 szkl. mąki pszennej,
1/2 szkl. mąki kartoflanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, w kolejności dodawać etapami: cukier, wanilie, żółtka, olej, mąki, startą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, wymieszać i piec w formie do babek. Temperatura pieczenia ok. 160 – 170 st. C.
Mazurek wielkanocny
Składniki do kruchego spodu:
350 dkg mąki,
1 kostka (200 g) zimnego masła,
10 dkg cukru pudru,
1 łyżka (20 g) śmietany 18 proc.,
2 żółtka,
szczypta soli.
Dodatki:
1/2 słoiczka konfitury lub dżem (czarna porzeczka/maliny/śliwka – do woli),
1 puszka (500 g) kajmaku,
bakalie: żurawina suszona, suszone morele, orzechy, migdały, słonecznik…
Wykonanie:
Kruche ciasto zagnieść na stolnicy, włożyć do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie podzielić na 3 części. Jedną częścią wykleić spód brytfanny wyłożony wcześniej papierem do pieczenia. Z dwóch części ciasta utworzyć długi wałek lub warkocz i obkleić dookoła ciasta. Upiec na złoty kolor. Po wystygnięciu posmarować dżemem/konfiturą, na to wyłożyć masę kajmakową i na wierzch ułożyć bakalie.
Pasztet z królika z dipem chrzanowym
Składniki:
1,5 kg mięsa z królika (tuszka),
70-80 dkg wieprzowiny (podgardle lub łopatka),
4 jajka,
bułka tarta,
marchew,
pietruszka,
seler,
cebula,
sól,
pieprz,
czosnek,
ziele angielskie,
liść laurowy.
Wykonanie:
Gotujemy mięso z królika i wieprzowiny razem przez ok. 1 godz. Później dodajemy warzywa i przyprawy, i gotujmy drugą godzinę. Wykładamy z wody do ostygnięcia, a następnie mielimy w maszynce mięsa i warzywa. Przyprawy odkładamy. Do powstałej zmielonej masy dodajemy jajka, możemy doprawić po swojemu, dokładając np.: paprykę w proszku i inne zioła.
Formę keksowa smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wkładamy masę do zapieczenia. Pieczemy ok. 50 minut do 1 godz.
Sos chrzanowy:
starty korzeń chrzanu,
3 łyżki majonezu,
3 łyżki gęstej śmietany,
sól i pieprz.
Mieszamy ze sobą składniki i doprawiamy do smaku.
Klopsiki z królika w sosie śmietanowo – koperkowym
Składniki:
ok. 2 kg tuszki z królika
pietruszka,
seler,
marchew,
koperek zielony,
sól,
pieprz,
3 łyżki śmietany 18 proc.,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
2 jajka,
olej do smażenia.
Wykonanie:
Mięso z królika ugotować z warzywami i przyprawami, oprócz koperku zielonego. Przemielić. Doprawić do smaku powstałą masę, dołożyć jajka i formować małe kulki, obtaczając je w mące. Usmażyć na oleju, przekręcając je na patelni. Wyłożyć do odsączenia z tłuszczu.
Na patelnie wlewamy ok. 1,5 l. wody, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy wcześniej rozrobione w niewielkiej ilości wody mąkę, śmietanę i przecier. Zagotowujemy i do powstałego sosu wkładamy usmażone kulki mięsne. Gotujemy chwilę i na koniec obficie posypujemy zielonym koperkiem.