Żur z jajkiem i chrzanem, pieczona biała kiełbasa, jajka faszerowane, drożdżowe babki, mazurki – to tradycyjne dania, które najczęściej goszczą na naszych wielkanocnych stołach. W Stalowej Woli nie trzeba było czekać do świąt, by nacieszyć podniebienie wyjątkowymi potrawami. A to wszystko za sprawą „Wielkanocnego Warsztatu Kulinarnego”, który odbył się w sobotę, 9 kwietnia, w tak zwanym „zieleniaku”.
Wydarzenie zorganizowane zostało z inicjatywy miasta Stalowa Wola wspólnie edukatorami kulinarnymi – Eweliną i Mariuszem Szkutnikami – którzy od dawna prowadzą kulinarnego bloga „Zabawa w gotowanie”.
Tego dnia w hali owocowo-warzywnej odbyła się degustacja dań wielkanocnych. Wśród wszystkich potraw królował oczywiście świąteczny żur.
– Żur jest bardzo ważnym daniem wielkanocnym. Daje nam masę aromatów – chrzanu, czosnku – delektujemy się nim. I służy nam przede wszystkim do tego, żeby zalać wszystkie produkty z koszyczka wielkanocnego i delektować się tym daniem przez całe święta – mówiła Ewelina Szkutnik.
Oprócz żuru mieszkańcy mogli spróbować blin gryczanych, koktajli owowcowo-warzywnych oraz dowiedzieli się jak i do czego wykorzystać nowalijki.
Z kolei na dzieci czekały warsztaty kulinarne, podczas których najmłodsi przygotowywali wielkanocne mazurki.
Czytaj również: