KGW „Koniczyna” z miejscowości Stale-Siedlisko na łamach „Sztafety” dzieli się z naszymi Czytelnikami sprawdzonymi przepisami na specjały, których nie może zabraknąć na stołach w Tłusty Czwartek. Dzięki wsparciu Społem PSS Stalowa Wola, który przekazał wszystkie niezbędne do ich wykonania produkty, panie z KGW przygotowały pączki, faworki, oponki i róże zapustne.
Oponki
Składniki:
0,5 kg mąki
0,5 kg sera (może być twaróg z serwatką)
0,5 szkl. cukru kryształu (może być puder)
4 jajka
3 łyżki masła
1 łyżka sody
1 łyżka octu
cukier wanilinowy do smaku (nie koniecznie)
1 litr oleju rzepakowego
1 kieliszek spirytusu
Wykonanie:
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać ser i masło, krusząc ich w rękach. Wsypać sodę i wlać ocet, poszatkować wszystko nożem. Wbić jajka, wymieszać. Gotowe, wyrobione ciasto odstawić.
Okrągły garnek z grubym dnem wstawić na kuchenkę. Wlać olej i kieliszek spirytusu, aby oponki podczas smażenia nie wpiły tłuszczu. Należy uważać aby spirytus wlać do zimnego oleju.
W międzyczasie powracamy do pracy na stolnicy. Ucinamy część ciasta, wałkujemy wałkiem na grubość ok. 2 cm, wycinamy szklanką oponka. W środku oponki wycinamy kieliszkiem albo nakrętką od spirytusu otwór. Tak przygotowane oponki wkładamy na gorący tłuszcz i smażymy z dwóch stron. Kiedy już są jasno pomarańczowe, wykładamy je ostrożnie na tacce z papierem, aby odsączyły się tłuszczu. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Pączki
Składniki
0,5 kg mąki
5 dkg drożdży
5 dkg masła
1 szkl. mleka
4 łyżki cukru kryształu
cukier wanilinowy lub laska wanilii
1 jajko
4 żółtka
szczypta soli
4 łyżki spirytusu
marmolada (najlepiej różana)
1 litr oleju rzepakowego
1 kostka smalcu
cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy, odstawiamy na ok. 15 minut. Masło topimy i zostawiamy do ostygnięcia. Jajko i żółtka ucieramy z resztą cukru i wanilią. Mąkę wsypujemy do szerokiej miski, dodajemy sól. Wlewamy rozczyn z drożdży i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy. Wlewamy utarte jaja i delikatnie wyrabiamy ciasto. Do ciasta wlewamy masło i 2 łyżki spirytusu. Dokładnie wyrabiamy, aby ciasto odchodziło od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągamy na stolnicę, podsypujemy mąką, wyrabiamy, wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm. Z jednej strony brzegu ciasta kładziemy partiami nadzienie różane, przykrywamy drugą połówką ciasta i wycinamy szklanką kółka. Tak powstałe krążki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy okrągły garnek z grubym dnem do smażenia. Wlewamy olej, dokładamy kostkę smalcu i dodajemy 2 łyżki spirytusu, aby pączki nie nasiąknęły tłuszczu podczas smażenia. Należy pamiętać, aby spirytus wlewać do zimnego oleju i jeszcze nie roztopionego smalcu. Jak tłuszcz osiągnie już odpowiednią temperaturę do smażenia wkładamy delikatnie pączki. Smażymy je z dwóch stron na ciemny złotawy kolor, a dookoła pączka powinna powstać jasna obwódka. Po upieczeniu pączki wykładamy na papier do odsączenia tłuszczu z powierzchni pączka i do wystygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem lub ewentualnie lukrujemy.

Elżbieta Barszcz z KGW Stale-Siedlisko
Róże zapustne
Pączki łyżką kładzione (mini pączki)
Komentarze