• Kontakt
  • O nas
czwartek, 19 maja, 2022
Sztafeta.pl - wiadomości z miast Stalowa Wola i Nisko
No Result
View All Result
  • Wiadomości
  • Stalowa Wola
  • Nisko
  • Sport
  • Kultura
  • Porady
  • Księgarnia
  • Ogłoszenia
  • Nekrologi
  • E-wydanie
Sztafeta.pl
No Result
View All Result
Strona Główna Wiadomości
Materiał płatny

Zapusty ze Sztafetą i Społem PSS Stalowa Wola

Tygodnik SZTAFETA Dodane przez: Tygodnik SZTAFETA
23 lutego 2022
w Wiadomości, Porady
0
Zapusty ze Sztafetą i Społem PSS Stalowa Wola Sztafeta.pl
Share on FacebookShare on Twitter

Zapusty ze Sztafetą i Społem PSS Stalowa Wola Sztafeta.plKGW „Koniczyna” z miejscowości Stale-Siedlisko na łamach „Sztafety” dzieli się z naszymi Czytelnikami sprawdzonymi przepisami na specjały, których nie może zabraknąć na stołach w Tłusty Czwartek. Dzięki wsparciu Społem PSS Stalowa Wola, który przekazał wszystkie niezbędne do ich wykonania produkty, panie z KGW przygotowały pączki, faworki, oponki i róże zapustne.

Zapusty ze Sztafetą i Społem PSS Stalowa Wola Sztafeta.plOponki

Składniki:
0,5 kg mąki
0,5 kg sera (może być twaróg z serwatką)
0,5 szkl. cukru kryształu (może być puder)
4 jajka
3 łyżki masła
1 łyżka sody
1 łyżka octu
cukier wanilinowy do smaku (nie koniecznie)
1 litr oleju rzepakowego
1 kieliszek spirytusu

Wykonanie:
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać ser i masło, krusząc ich w rękach. Wsypać sodę i wlać ocet, poszatkować wszystko nożem. Wbić jajka, wymieszać. Gotowe, wyrobione ciasto odstawić.

Okrągły garnek z grubym dnem wstawić na kuchenkę. Wlać olej i kieliszek spirytusu, aby oponki podczas smażenia nie wpiły tłuszczu. Należy uważać aby spirytus wlać do zimnego oleju.

W międzyczasie powracamy do pracy na stolnicy. Ucinamy część ciasta, wałkujemy wałkiem na grubość ok. 2 cm, wycinamy szklanką oponka. W środku oponki wycinamy kieliszkiem albo nakrętką od spirytusu otwór. Tak przygotowane oponki wkładamy na gorący tłuszcz i smażymy z dwóch stron. Kiedy już są jasno pomarańczowe, wykładamy je ostrożnie na tacce z papierem, aby odsączyły się tłuszczu. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


Zapusty ze Sztafetą i Społem PSS Stalowa Wola Sztafeta.plPączki

Składniki
0,5 kg mąki
5 dkg drożdży
5 dkg masła
1 szkl. mleka
4 łyżki cukru kryształu
cukier wanilinowy lub laska wanilii
1 jajko
4 żółtka
szczypta soli
4 łyżki spirytusu
marmolada (najlepiej różana)
1 litr oleju rzepakowego
1 kostka smalcu
cukier puder do dekoracji

Wykonanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy, odstawiamy na ok. 15 minut. Masło topimy i zostawiamy do ostygnięcia. Jajko i żółtka ucieramy z resztą cukru i wanilią. Mąkę wsypujemy do szerokiej miski, dodajemy sól. Wlewamy rozczyn z drożdży i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy. Wlewamy utarte jaja i delikatnie wyrabiamy ciasto. Do ciasta wlewamy masło i 2 łyżki spirytusu. Dokładnie wyrabiamy, aby ciasto odchodziło od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągamy na stolnicę, podsypujemy mąką, wyrabiamy, wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm. Z jednej strony brzegu ciasta kładziemy partiami nadzienie różane, przykrywamy drugą połówką ciasta i wycinamy szklanką kółka. Tak powstałe krążki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy okrągły garnek z grubym dnem do smażenia. Wlewamy olej, dokładamy kostkę smalcu i dodajemy 2 łyżki spirytusu, aby pączki nie nasiąknęły tłuszczu podczas smażenia. Należy pamiętać, aby spirytus wlewać do zimnego oleju i jeszcze nie roztopionego smalcu. Jak tłuszcz osiągnie już odpowiednią temperaturę do smażenia wkładamy delikatnie pączki. Smażymy je z dwóch stron na ciemny złotawy kolor, a dookoła pączka powinna powstać jasna obwódka. Po upieczeniu pączki wykładamy na papier do odsączenia tłuszczu z powierzchni pączka i do wystygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem lub ewentualnie lukrujemy.


Zapusty ze Sztafetą i Społem PSS Stalowa Wola Sztafeta.pl
Elżbieta Barszcz z KGW Stale-Siedlisko

Faworki (chrust)

Składniki
4 szkl. mąki
8 żółtek
10 łyżek kwaśnej śmietany
2 łyżki spirytusu
1 litr oleju rzepakowego
cukier puder do dekoracji

Wykonanie:
Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy żółtka, śmietanę i 1 łyżkę spirytusu, zagniatamy ciasto. Bardzo ważną czynnością jest „bicie wałkiem ciasta”. Jest to czynność wykonywana rytmicznie, mocno. Celem „bicia cista” jest pozbycie się pęcherzyków powietrznych, które powstały podczas zagniatania. Odstawiamy ciasto do odpoczynku w chłodne miejsce na ok. 10 minut.

Stolnice oprószamy mąką, ucinamy kawałek ciasta, wałkujemy cienko i tniemy w paski na szerokość ok. 3 – 4 cm. Następnie paski przecinamy w poprzek i pod ukosem. Tak powstałe krótkie kawałki przecinamy w środku, aby powstał otwór w który wkładamy róg tego kawałka i przewijamy. Tak powstały faworek nadaje się do smażenia.
Olej wlewamy do garnka lub gęsiarki z grubym dnem, dodajemy 1 łyżkę spirytusu. Podgrzewamy do odpowiedniej temperatury i wkładamy faworki. Smażymy z dwóch stron na jasnopomarańczowy kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy do obsączenia. Po wystygnięciu posypujemy pudrem.


Zapusty ze Sztafetą i Społem PSS Stalowa Wola Sztafeta.plRóże zapustne

Składniki
4 szkl. mąki
8 żółtek
1 białko
10 łyżek kwaśnej śmietany
cukier waniliowy lub laska wanilii
2 łyżki spirytusu
1 litr oleju rzepakowego
cukier puder do dekoracji
marmolada (z dzikiej róży)
Skład ciasta na róże zapustne jest taki sam jak na faworki.

Wykonanie:
Mąkę wsypujemy na stolnicę, dokładamy żółtka, śmietanę, wanilię, 1 łyżkę spirytusu i zagniatamy. Też, jak w przypadku faworków „bijemy ciasto” z góry, aby pozbyć się nadmiaru pęcherzyków. Powstałe ciasto chłodzimy ok. 10 minut. Następnie wałkujemy i wykrawamy 3 formy: od szklanki, od literatki i od kieliszka. Nakładamy na siebie formy od największej do najmniejszej w środku smarując je białkiem, przyciskamy aby te 3 formy się zlepiły.

Rozgrzewamy olej najlepiej w okrągłym garnku i z grubym dnem, dodając 1 łyżkę spirytusu aby róże nie wchłonęły zbytnio tłuszczu. Gdy już olej jest gorący wkładamy ostrożnie różę płatkami do dołu. Po krótkim czasie smażenia przewracamy na drugą stronę. Upieczone róże wykładamy na ręcznik papierowy do odsiąknięcia. Wystudzone róże posypujemy pudrem, a w środek róży wkładamy marmoladę różaną.


Zapusty ze Sztafetą i Społem PSS Stalowa Wola Sztafeta.plPączki łyżką kładzione (mini pączki)

Składniki

4 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl. cukru pudru
cukier waniliowy lub wanilia
6 jaj
2 szkl. śmietany 12%
bakalie (żurawina, rodzynki…)
1 litr oleju
2 łyżki spirytusu

Wykonanie:
Mikserem rozbijam jajka ze śmietaną. Suche składniki jak mąka, proszek, cukier puder mieszam w większym pojemniku, następnie wlewam zmiksowane jaja ze śmietaną i ubijam do rozprowadzenia wszystkich grudek. Do tak powstałego ciasta dokładam bakalie, spirytus i mieszam.

Następnie przygotowuję garnek lub patelnię, wlewam olej i spirytus, podgrzewam. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wkładam ciasto łyżką do tłuszczu. Powstają małe, figlarne o zmiennych kształtach oponki, które same przekręcają się podczas smażenia w garnku. Smażymy do uzyskania ciemnozłotego koloru. Wyciągamy do odparowania i obsączenia na ręcznik papierowy. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Społem gazetka promocyjna

Tagi: tłusty czwartek
Tygodnik SZTAFETA

Tygodnik SZTAFETA

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

POLECANE

W hołdzie bohaterom

W hołdzie bohaterom

19 maja 2022
86-latka boso i w piżamie błąkała się w nocy po mieście

86-latka boso i w piżamie błąkała się w nocy po mieście

19 maja 2022

PROPONOWANE

W hołdzie bohaterom
Stalowa Wola

W hołdzie bohaterom

19 maja 2022
Kuba Krasowski wyskakał w Trzcinicy… Izrael
Sport

Kuba Krasowski wyskakał w Trzcinicy… Izrael

19 maja 2022
Strażacy ze Stalowej Woli medalistami mistrzostw świata!
Sport

Strażacy ze Stalowej Woli medalistami mistrzostw świata!

19 maja 2022
4 liga. Powtórka z jesieni. Sokół Kamień – Bieszczady Ustrzyki Dolne 0:0
Sport

4 liga. Powtórka z jesieni. Sokół Kamień – Bieszczady Ustrzyki Dolne 0:0

19 maja 2022
Stalowa Wola. Koncert muzyki portugalskiej
Kultura

Stalowa Wola. Koncert muzyki portugalskiej

19 maja 2022
Stalowa Wola. Uwodziły słuchaczy wierszami
Kultura

Stalowa Wola. Uwodziły słuchaczy wierszami

19 maja 2022
Facebook Twitter Youtube Instagram

Wydawnictwo Sztafeta działa od 1992 r. Zostało powołane do wydawania lokalnej gazety, a obecnie jest jedną z największych i najstarszych oficyn wydawniczych na Podkarpaciu.

  • O nas
  • Kontakt
  • Ogłoszenia
  • Polityka prywatności
  • Regulamin

NEWSLETTER

Copyright 2021 © SZTAFETA. Wszystkie prawa zastrzeżone. |Archiwalna wersja strony | RODO | Realizacja Wirtualny Marketing

No Result
View All Result
  • Wiadomości
  • Stalowa Wola
  • Nisko
  • Sport
  • Kultura
  • Porady
  • Księgarnia
  • Ogłoszenia
  • Nekrologi
  • E-wydanie

Copyright 2021 © SZTAFETA. Wszystkie prawa zastrzeżone. |Archiwalna wersja strony | RODO | Realizacja Wirtualny Marketing

Używamy ciasteczek (cookies) na naszej stronie, aby Twoje doświadczenia w jej przeglądaniu były lepsze. Kliknij akceptuj, aby zaakceptować ustawienia.
Akceptuj
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT