Koło Gospodyń Wiejskich „Przędzelanki” z Przędzela w gminie Rudnik nad Sanem zdobyło trzecią nagrodę w kategorii potrawy jarskie w konkursie „Polska Wieś Smakuje”, organizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Konkursowe jury doceniło „przędzelskie kaszaki”, czyli pierogi z kaszą jaglaną.
Na konkurs zgłoszono aż 330 potraw z całej Polski. Każda oceniana była według dziewięciu kryteriów merytorycznych. Należały do nich m.in.: charakter opisu zgłaszanej praktyki kulinarnej, jej historia, związek z regionem i społecznością lokalną oraz sposób jej kultywowania w działalności KGW. W ocenie jury było też brane pod uwagę zastosowanie danej praktyki kulinarnej w zdrowej i zrównoważonej diecie, czyli jej walory odżywcze i prozdrowotne. Ponadto oceniano jak potrawa przyczynia się do integrowania społeczności lokalnej, do zachowania i rozwoju kultury wsi, ochrony dziedzictwa przyrodniczego, jak również do możliwego zwiększenia dochodu rolników lub KGW.
Poniżej przedstawiamy regionalny przepis zgłoszony przez Koło Gospodyń Wiejskich „Przędzelanki”:
Składniki na farsz:
•1 szklanka kaszy jaglanej
•2 szklanki mleka
•8 dag sera białego
•8 dag masła
•łyżeczka cukru
•łyżka gęstej kwaśnej śmietany.
Składniki na ciasto:
•½ kg mąki
•ciepła woda
•2 łyżki oleju lub oliwy bezsmakowej
•sól
Przepis i sposób przyrządzania farszu:
Kaszę jaglaną gotujemy na mleku z dodatkiem masła. Gdy kasza wchłonie mleko, stawiamy ja nad gotująca się wodą i parujemy do miękkości (dawnym sposobem było zawijanie kaszy w pierzynę).
Ugotowaną i przestudzoną kaszę wkładamy do miski i ubijamy z serem lub łyżką gęstej kwaśnej śmietany. Solimy do smaku i z tak przygotowanej kaszy lepimy pierogi. Pilnujemy, aby farsz z kaszy nie ostygł, ponieważ wtedy będzie trudniej zlepić pierogi.
Przepis i sposób przyrządzania ciasta:
Zarabiamy ciasto z wyżej wymienionych składników i odkładamy na ok. 10 min pod przykryciem, aby nie wyschło. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy placuszki, które wypełniamy jaglanym farszem. Pierogi gotujemy i podajemy gorące z leciutko zarumienionym masłem i posoloną gęstą śmietaną.