• Kontakt
  • O nas
sobota, 6 marca, 2021
Sztafeta
  • Wiadomości
  • Koronawirus
  • Sport
  • Kultura
  • Co? Gdzie? Kiedy?
  • Księgarnia regionalna
  • Reklama
  • Kontakt
No Result
View All Result
Sztafeta
No Result
View All Result
Strona Główna Wiadomości

Bez karpia nie ma świąt

Konrad Sinica Dodane przez: Konrad Sinica
16 grudnia 2020
w Wiadomości
0
Bez karpia nie ma świąt

Mieczysław Stec hodowlą karpia zajmuje się od przeszło 30 lat

Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

– Karp na wigilijnym stole to wieloletnia tradycja – mówi Mieczysław Stec, właściciel gospodarstwa rybackiego w Antoniówce koło Zaklikowa. I chociaż pojawiają się głosy, zdaniem hodowców nieuprawnione, że to wymysł rodem z PRL-u, to jednak wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez tej ryby.

Dr Andrzej Lirski z Instytutu Rybactwa Śródlądowego im. Stanisława Sakowicza, jednocześnie prezes Polskiego Towarzystwa Rybackiego w Poznaniu, zapewnia, że Polska jest największym producentem karpia w Unii Europejskiej.

– Statystyczny Polak zjada około pół kilograma karpia rocznie, ogółem ok. 13 kg ryb, głównie morskich. W przypadku karpia kupowanego od lokalnych hodowców konsumenci mogą zobaczyć, w jakich warunkach ryba jest hodowana, obejrzeć stawy, przekonać się, że jest to produkcja niskointesywna – przekonuje dr Andrzej Lirski.

Mogą także Ci się spodobać

Krzeszowskich radnych poróżniły diety

Niemi świadkowie historii

Wizyta gospodarska wiceministra infrastruktury w Rudniku nad Sanem

EKOLOGICZNA HODOWLA

Jak wyjaśnia Mieczysław Stec, hodowla karpia w Polsce opiera się na trzyletnim cyklu. W pierwszym roku jest to narybek, w drugim kroczek, a w trzecim ryba handlowa. Przez te trzy lata ryba jest odławiana, przenoszona i przewożona. Kilkanaście razy przechodzi przez ręce hodowcy, by urosnąć do postaci handlowej.

Zanim karpie trafią na wigilijne stoły, muszą więc przejść długą drogę. Ryby odławiane są ze stawów w październiku. Stamtąd zwożone są do tzw. magazynów, czyli niewielkich zbiorników wodnych. – Tu przez trzy miesiące „dojrzewają”, tak jak dobre wino – tłumaczy Mieczysław Stec.

Po wyłowieniu z magazynów karpie trafiają do tzw. płuczki, gdzie ryby się oczyszczają i dochodzą do pełnej żywotności.

Smak karpia zależy od kilku czynników, m.in. od jakości wody, pokarmu i fachowej opieki hodowcy. Mieczysław Stec swoje karpie dokarmia paszami zbożowymi od okolicznych rolników. A i wodę w stawach ma wyjątkową, bo wypływającą spod kapliczki św. Antoniego. – Niewątpliwie jego opiekę czuć tu każdego roku – dodaje hodowca z Antoniówki.

Karpie sprzedają się przede wszystkim w okresie świątecznym. Ograniczenia związane ze stanem epidemii sporo jednak zmieniły.

– Hodowcy ryb mają ogromny problem. Zostały zamknięte restauracje, w grudniu w instytucjach czy zakładach pracy urządzano wigilie firmowe. Cały ten segment HoReCa (sektor hotelarski, gastronomiczny i cateringowy) uległ znacznemu ograniczeniu – mówi Andrzej Lirski.

Zmieniają się również trendy żywieniowe. Konsumenci coraz częściej wybierają karpia przetworzonego, gotowego np. do usmażenia.

– Rzeczywiście zachodzą zmiany pokoleniowe. Młodzi ludzie nie chcą z wielu względów „bawić się” w przynoszenie żywego karpia, uśmiercanie go, i wolą przetworzonego. Tylko to nie zmienia faktu, że powinni kupować w najbliżej położonym gospodarstwie rybnym, bo i tam na życzenie karp może zostać przetworzony – przekonuje dr Andrzej Lirski.

Do tych zmieniających się trendów dostosowuje się również Mieczysław Stec. Przy swoim gospodarstwie rybackim przygotowuje pomieszczenie do fachowego przetwarzania karpi.

– Polega to na higienicznym, odbywającym się w optymalnych warunkach, spełniających wszelkie wymogi sanitarne, przygotowaniu karpia, czyli wypatroszeniu, przygotowaniu tuszki. W dalszej kolejności będziemy myśleć o przetwarzaniu karpia na inne elementy: dzwonka, filety bez ości, tzw. nacinane. Potrzeba czasu, aby gospodarstwa dostosowała się do tych mian. My podjęliśmy już pewne kroki – mówi Mieczysław Stec.

Dr Andrzej Lirski jest przekonany, że chociaż trendy żywieniowe się zmieniają to jednak karp się obroni. – Ma doskonałe wartości odżywcze. System produkcji u lokalnych hodowców jest ekologiczny. Przede wszystkim jednak jest to produkt lokalny, pochodzący z najbliższej okolicy – zwraca uwagę prezes Polskiego Towarzystwa Rybackiego.

CO MA MINC DO KARPIA?

Zmieniające się trendy to jedno. Inna sprawa to „nagonka” na karpia.

– Branża protestuje przeciwko demagogicznej akcji organizacji prozwierzęcych, że karp wigilijny to wymysł komunistów z czasów po II wojnie światowej, a cały trzyletni cykl produkcyjny sprowadzają wyłącznie do uśmiercania ryb. Ta nagonka jest nieuczciwa – mówi stanowczo prezes Polskiego Towarzystwa Rybackiego.

Jego słowa potwierdza dr Stanisław Cios, który w artykule „Obiegowe nieprawdy o karpiu napisał: – Wielu „publicystów” głosi pogląd, że minister przemysłu Hilary Minc wprowadził karpia do wigilijnego jadłospisu Polaków w pierwszych latach PRL. Nie wiem, na jakiej podstawie oparto ten pogląd, ponieważ nie udało mi się dotrzeć do żadnego dokumentu, który potwierdzałby to. Fakty historyczne nawet przeczą temu.

Po pierwsze, karp był spożywany na Wigilię od kilkuset lat. Ta ryba była jednak dostępna głównie w okolicy ośrodków hodowlanych, a także wzdłuż dużych rzek, którymi przesyłano ją do miast.

Choć główną rybą wigilijną w dawnej Polsce (do 1918 r.) był szczupak, to od początku XX w. jego spożycie zaczęło się zmniejszać, głównie z powodu spadku jego populacji w wyniku antropogenicznych zmian w środowisku. Był to proces dobrze widoczny w całej uprzemysłowionej części Europy, a także w wielu regionach Ameryki Północnej. (…) Temu procesowi towarzyszył rozwój gospodarki stawowej, zwłaszcza karpiowej. Wyrazem tego były dokonujące się zmiany w kulturze kulinarnej Polaków. W okresie międzywojennym karp zaczął dominować na stole wigilijnym, co dokumentuje obfita baza źródłowa. Podaję tutaj pierwszy z brzegu charakterystyczny zapis z tego okresu (rok 1933 – przyp. red.) – „karp z szarym, rodzynkowym sosem lub duszony po polsku z piwem i miodownikiem, jest najbardziej tradycyjnym daniem wigilijnym, którego nie zabraknie w żadnym, mogącym sobie na lepszą Wilię pozwolić, domu”.

Tagi: AntoniówkaBoże NarodzeniekarprybyWigiliaZaklików
Poprzedni artykuł

Szlachetna pomoc od Agencji Rozwoju Przemysłu

Następny artykuł

Biblioteka w Antoniowie ma nową siedzibę

Konrad Sinica

Konrad Sinica

Dziennikarz, redaktor naczelny tygodnika “Sztafeta”, sztafeta.sinica@gmail.com, tel. 796 806 816

Podobne artykuły

Krzeszowskich radnych poróżniły diety
Wiadomości

Krzeszowskich radnych poróżniły diety

Dodane przez: Agnieszka Kopacz
5 marca 2021
Niemi świadkowie historii
Stalowa Wola

Niemi świadkowie historii

Dodane przez: Aleksandra Soból
3 marca 2021
Wizyta gospodarska wiceministra infrastruktury w Rudniku nad Sanem
Wiadomości

Wizyta gospodarska wiceministra infrastruktury w Rudniku nad Sanem

Dodane przez: Agnieszka Kopacz
2 marca 2021
Żołnierze z Niska monitorują stan rzek
Wiadomości

Żołnierze z Niska monitorują stan rzek

Dodane przez: Agnieszka Kopacz
2 marca 2021
Nietrzeźwy kierowca i pasażer z narkotykami
Wiadomości

Pijacka awantura z nożem, a pod opieką domowników pięcioro dzieci

Dodane przez: Tygodnik SZTAFETA
1 marca 2021
Następny artykuł
Biblioteka w Antoniowie ma nową siedzibę

Biblioteka w Antoniowie ma nową siedzibę

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

POLECANE

Za mało szczepionek, a za dużo chętnych

Za mało szczepionek, a za dużo chętnych

21 stycznia 2021
Steczkowscy. Miłość po grób

Steczkowscy. Miłość po grób

26 listopada 2020

PROPONOWANE

Chrzanowska-Szczygielska oraz Gancarczyk i Stępień zwycięzcami Grand Prix Stalowej Woli Amatorów
Sport

Chrzanowska-Szczygielska oraz Gancarczyk i Stępień zwycięzcami Grand Prix Stalowej Woli Amatorów

5 marca 2021
Sokół Kamień zbroi się
Sport

Sokół Kamień zbroi się

5 marca 2021
Pięć meczów, pięć zwycięstw
Sport

Pięć meczów, pięć zwycięstw

5 marca 2021
Avia pierwszym rywalem Stali w rundzie wiosennej
Sport

Avia pierwszym rywalem Stali w rundzie wiosennej

5 marca 2021
Kolumbijczyk i Francuz w kadrze „Stalówki”
Sport

Kolumbijczyk i Francuz w kadrze „Stalówki”

5 marca 2021
Trzy złota, cztery srebra i jeden brąz dla lekkoatletów Victorii Stalowa Wola
Sport

Trzy złota, cztery srebra i jeden brąz dla lekkoatletów Victorii Stalowa Wola

5 marca 2021
Facebook Twitter Youtube

Wydawnictwo Sztafeta działa od 1992 r. Zostało powołane do wydawania lokalnej gazety, a obecnie jest jedną z największych i najstarszych oficyn wydawniczych na Podkarpaciu.

  • O nas
  • Kontakt
  • Reklama
  • Polityka prywatności
  • Regulamin

NEWSLETTER

Copyright 2021 © SZTAFETA. Wszystkie prawa zastrzeżone. |Archiwalna wersja strony | RODO | Realizacja Wirtualny Marketing

No Result
View All Result
  • Wiadomości
  • Koronawirus
  • Sport
  • Kultura
  • Co? Gdzie? Kiedy?
  • Księgarnia regionalna
  • Reklama
  • Kontakt

Copyright 2021 © SZTAFETA. Wszystkie prawa zastrzeżone. |Archiwalna wersja strony | RODO | Realizacja Wirtualny Marketing

Używamy ciasteczek (cookies) na naszej stronie, aby Twoje doświadczenia w jej przeglądaniu były lepsze. Kliknij akceptuj, aby zaakceptować ustawienia.
Akceptuj
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT