Zaprezentowanie bogactwa polskich strojów narodowych, ludowych i regionalnych oraz współczesnych scenicznych trendów folklorystycznych – to główne cele dwudniowej imprezy, która odbyła się w miniony weekend w Zaklikowie.
III Festiwal Folkloru zatytułowany tym razem „Z folklorem im do twarzy”, odbył się na rozwadowskim rynku w ramach projektu Etnopolska Narodowego Centrum Kultury.
– Zaczynaliśmy trochę skromnie od tańców narodowych wykonywanych podczas uroczystości 3 Maja przez dzieci i młodzież ze szkół. W ubiegłym roku, 15 sierpnia, mieliśmy bardzo ciekawą imprezę zatytułowaną „Dla Zielnej”. I tak staramy się zorganizować dla mieszkańców coś innego. Oczywiście impreza ma na celu propagowanie folkloru, ludowizny pod względem muzycznym, tanecznym i oczywiście regionalizmu w daniach – mówi Anna Krzyżanowska, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Zaklikowie.
Początkowo impreza miała odbyć się w maju. Pandemia koronawirusa pokrzyżowała jednak wszystkie plany.
– Wysłaliśmy zaproszenie do różnych zespołów, i powiem szczerze, że nie spodziewaliśmy się takiego odzewu, głównie ze względu na sytuacje jaka panuje na świecie. Natomiast ku naszemu zdziwieniu wszyscy są tak spragnieni tej kultury, że przyjechało do nas 186 wykonawców, wchodzących w skład 14 zespołów. Dodatkowo jest osiem stanowisk kół gospodyń wiejskich w tym sołectwa i jednego stoisko Izby Regionalnej – dodaje Anna Krzyżanowska.
W sobotę, pierwszego dnia, mimo ulewnego deszczu, który próbował popsuć urok imprezy, odbył się przegląd zespołów folklorystycznych. Były tańce, śpiewy i regionalna muzyka. Każdy z wykonawców dostał okolicznościową statuetkę, dyplom i upominek.
Z kolei dla wszystkich uczestników imprezy był przewidziany darmowy poczęstunek w postaci regionalnych potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich.
Drugiego dnia oprócz „poczęstunku przy regionalnym stole” odbył się konkurs kulinarny. Do udziału zgłosiło się ośmiu uczestników, którzy serwowali takie dania jak: przystawki, zupy, mięsiwo, desery czy nalewki.
Pierwsze miejsce zajęło KGW z Lipy za zupę z dyni i tarte z grzybami. Drugie miejsce zajęło sołectwo Karkówka za karkówkę z kapustą i kluskami śląskimi, a na trzecim miejscu znalazły się panie z KGW Dąbrówka Pniowska, które przygotowały roladki indycze nadziewane orzechami włoskimi z sosem borowikowym, sernik z dyni i wiśniówkę.
Wyróżnienia powędrowały natomiast do: KGW Dąbrowa, KGW Goliszowiec, KGW Zdziechowice, KGW Węglin i Agroturystyki Kruszyna.
Z kolei muzyczną gwiazdą drugiego dnia był zawodowy Zespół Pieśni i Tańca im. Wandy Kaniorowej z Lublina, którego członkowie oprócz występu, poprowadzili również warsztaty taneczne.
Festiwal dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury z programu EtnoPolska 2020.